De kans lijkt klein dat er voor het einde van het jaar een akkoord is over een nieuwe Amerikaanse begroting. De zogenoemde 'fiscal cliff', die het land wel eens in een recessie zou kunnen storten, lijkt onafwendbaar.

De Democratische senator Harry Reid vreest dat het begrotingsravijn onafwendbaar is. Nochtans hebben zowel de president als het Congres hun kerstvakantie vervroegd afgebroken om tot een akkoord te komen over een nieuwe begroting. Zondag komt het Huis van Afgevaardigden samen voor een ultieme poging uit de impasse te geraken. Dat is exact één dag voor de deadline van Nieuwjaar.

Tot nog toe zijn alle pogingen om een compromis te sluiten, mislukt. Bij de Republikeinen is er hevig verzet tegen elke verhoging van de belastingen, terwijl Obama en de Democraten willen dat de rijke Amerikanen meer gaan bijdragen.

Voor 1 januari moet er een akkoord zijn over maatregelen waarmee de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden teruggedrongen. Lukt dat niet, dan treden automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard dollar in werking.

Deze "fiscal cliff" ("begrotingsravijn") zou een zware rem zetten op de groei van 's werelds grootste economie. Sommige analisten vrezen zelfs dat het de Amerikaanse economie in een recessie zal storten. Het naderende begrotingsravijn heeft nu al gevolgen voor de economie, want het consumentenvertrouwen is op het laagste niveau sinds augustus.

Bron : Belga